Historia Ośrodka Wczasowo-Rekolekcyjnego

Okres międzywojenny

Ośrodek w Zakrzowie ma swoją bogatą historię. Początki jej sięgają odrodzenia niepodległej Rzeczypospolitej. Zbudowany został na potrzeby wojska polskiego po odzyskaniu niepodległości. W okresie międzywojennym odbywały się tu ćwiczenia między innymi 12. Pułku Piechoty, do którego należał ojciec papieża Jana Pawła II. Także w okresie międzywojennym po raz pierwszy zwrócono uwagę na dobroczynny klimat okolic Zakrzowa, korzystny zwłaszcza dla dzieci dotkniętych schorzeniami górnych dróg oddechowych.

Historia do lat 90.

Po II wojnie światowej, aż do lat dziewięćdziesiątych w Zakrzowie organizowano kolonie dla dzieci żołnierzy i pracowników wojskowych. Potem pustym i niszczejącym ośrodkiem w Zakrzowie zainteresowała się Caritas Archidiecezji Krakowskiej, szukająca miejsca na organizowane przez siebie co roku wyjazdy wakacyjne dla dzieci i młodzieży. Ośrodek zakupiono od Agencji Mienia Wojskowego i po przeprowadzeniu gruntownego remontu udostępniono go dzieciom, młodzieży i rodzinom, jako całoroczny ośrodek wypoczynkowy.

1115983_605051059535542_1121770159_o.jpg 1147661_605051086202206_4907179_o.jpg

Ośrodek pod skrzydłami Caritas Archidiecezji Krakowskiej

28 czerwca 2003 r. wyremontowany ośrodek poświęcił Metropolita Krakowski, ks. kard. Franciszek Macharski.

P1010066.JPG

P1010096.JPG

P1010038.JPG P1010066.JPG P1010074.JPG P1010079.JPG P1010100.JPG

Dziękując Bogu za 25 lat Piotrowej posługi Ojca Świętego, Caritas postanowiła nazwać ten ośrodek imieniem Jana Pawła II.

Powiadomiony o tej decyzji Ojciec Święty udzielił wszystkim, zarówno tym, którzy będą korzystać z ośrodka w Zakrzowie, jak i pracownikom Caritas, swojego błogosławieństwa. Na  terenie ośrodka znajduje się ołtarz, który podczas ostatniej pielgrzymki Ojca Świętego do Ojczyzny stał na Błoniach krakowskich. Przy tym ołtarzu  Mszę świętą celebrowali Jan Paweł II oraz Benedykt XVI.

H01

H02

17 czerwca 2013 roku we wspomnienie św. Brata Alberta nasz Ośrodek obchodził 10-lecie istnienia.

Z tej to okazji odbyła się  uroczysta Msza św.  koncelebrowana w intencji pracowników tegoż Ośrodka, wolontariuszy i dzieł Caritas oraz wspólne świętowanie.

10 lat owr - msza

Po Mszy św. koncelebrowanej , wieloletni pracownicy Caritas Archidiecezji Krakowskiej otrzymali pamiątkowe dyplomy.

10 lat owr - dyplomy

Na świątecznym festynie bawili się wspólnie pracownicy i ich rodziny wraz z zaproszonymi gośćmi.

10 lat owr - zabawa 1

10 lat owr - zabawa